Ismeritek Péter Danit? Ő a Tejturmix blog bloggere, aki mellesleg egy varázsló. Igen, jól olvastátok, nem írtam el semmit, tényleg az. Nem vagyok hatalmas tehetség a konyhában, és talán éppen ezért imádom a gasztroblogokat, köztük pedig talán legjobban az övét. Gyönyörűek a fotói, szuperul néznek ki a művei, és – nagy szerencsémre – érthetően írja le a recepteket is. És hogy hogyan született meg a Napikincsek süti (Citrusos csokitorta) receptje? Máris mutatom!
Megkerestem Danit, hogy lenne-e kedve együtt dolgozni velem azon, hogy legyen egy saját, gyönyörű, színes és egyedi Napikincsek sütim. Szerencsére ő szinte azonnal igent mondott, megosztotta velem az ötleteit és rövidesen megalkotta a blogomhoz leginkább passzoló, ördögien angyali, virágszirmos citrusos csokitortát. Ennek a receptjét olvashatjátok most itt a blogon.
Annyit azért elöljáróban mindenképpen elmesélnék nektek, hogy én még soha életemben nem készítettem egyetlen piskótát sem. Elméletben megvan minden, hiszen anyukám párszor már elmondta, mi a jó piskóta titka. Itthon kettőnkre soha nem sütök, maximum olyan csalóka sütiket, amiket muffin- vagy fánksütőben el lehetne készíteni. Talán egyszer majd (ha lesz gyerekünk), én is ráállok a sütigyártásra, addig azonban csak a cukrászdákban csorgatom a nyálam a szebbnél szebb süteményekre (és Dani alkotásaira).
Citrusos csokitorta (Napikincsek süti)
26 cm átmérőjű tortaformához
A Napikincsek süti piskótájához
5 db tojás, 100 g kristálycukor, 125 g liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromesszencia (elhagyható)
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a forma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral (barna). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd pár gyors, határozott mozdulattal elkeverjük a habban a tojások sárgáját is. Ekkor jöhet hozzá a citromhéj és az esszencia is. A lisztet hozzászitáljuk és finom mozdulatokkal csomómentes piskótamasszává keverjük. Mehet a massza az előkészített formával a sütőbe, ahol tűpróbáig sütjük. Még forrón körbevágjuk a piskótát, kiborítjuk egy rácsra, az aljáról lehúzzuk a papírt és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd két egyenlő lapba vágjuk.
A Napikincsek süti töltelékéhez
5 db tojás, 2 db tojássárgája, 215 g kristálycukor, 15 g vanillincukor, 260 g vaj, 85 g holland kakaópor, 250 g habtejszín, 1 db narancs
Egy edénybe mérjük az egész tojást, a tojássárgáját, a cukrot és a vanillincukrot. Gőzfürdő felé helyezzük, ahol folyamatosan, kézi habverővel kevergetve csípősre melegítjük (mikor beledugjuk az ujjunkat még nem tűzforró, de már nagyon meleg – csípi az ujjunkat). Abban a pillanatban átöntjük az egészet egy keverőtálba, amiben azonnal elkezdjük keverni elektromos habverővel, magas fokozaton. Egészen addig keverjük, míg ki nem hűl szobahőmérsékletűre és szép habot nem kapunk. Ekkor apránként hozzádobáljuk a puha vajat. Minden adagot alaposan elkeverünk (ne ijedjünk meg, a zsiradéktól össze fog esni a hab). Jöhet hozzá egy részletben a kakaópor is, amivel egészen addig keverjük, míg a krém kifényesedik és teljesen egynemű lesz.
Közben külön tálban habbá verjük a tejszínt és csillagcsöves nyomózsákba töltjük, magunk mellé készítjük. A csokoládékrémet is csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és szintén a kezünk ügyébe készítjük. A narancsot késsel meghámozzuk és kifilézzük, papír törlőkendővel kicsit leitatjuk. Most pedig állítsuk össze a tortát. Egy tortatálra helyezzük vágott oldalával felfelé a citromos piskótalapot. Össze-vissza, teljesen szabálytalanul nyomkodjuk rá a csokikrém felét. A maradék helyeket pedig a tejszínhabbal. Borítsuk be a kifilézett narancsszeletek felével és mehet rá a másik fél piskótalap. A maradék krémekkel ugyanazt eljátsszuk, mint az előző rétegnél. A maradék narancsot pedig felhalmozzuk a torta közepén. Hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.
A süti díszítése
piros és fehér rózsaszirom, eukaliptusz levél, szárított levendulavirág
Elérkeztünk a legkreatívabb részhez, a díszítéshez. Vegyük ki a tortát a hőtőből, készítsük magunk mellé a díszítő elemeket és tetszőlegesen, ízlésesen öltöztessük fel velük a tortát. Újabb fél óra vár a tortára a hűtőben és fogyaszthatjuk is.
Még több receptért látogassatok el Dani blogjára.
Fotók: Péter Dani