youtube csatorna

5+1 értékes YouTube csatorna, amiért OFFoltam a tévézést

Nem állítom, hogy soha nem szerettem a tévé előtt lógni, annak idején vasárnap délután 4-kor zabáltam a Disney meséket, mint mindenki más, és persze a Barátok közt első 5-6 évét is végigdaráltam. Az egyetem alatt azonban nem igazán tévéztem, most pedig egyenesen hidegrázást kapok attól, ha végig kell néznem egy filmet a tévében. Így átköltöztem YouTube-ra, és körbenéztem, melyik az a pár YouTube csatorna, ami értéket közvetít, szórakoztat, és leköt. Aztán teljesen beszippantott ez a világ.

Mi a baj a tévézéssel?

Nyilván semmi, aki szeret tévézni, az biztosan örömmel nézi a különböző sorozatokat, filmeket, vetélkedőket, és show műsorokat, amelyek között tagadhatatlan, hogy vannak értelmes, értékes változatok. A legtöbbtől azonban 2 perc alatt olyan ideges leszek, mint a gondolattól, hogy a kedvenc, féltve őrzött Jane Austen könyvem egy rossz mozdulat miatt beesik a kádba mellém. Na de hol a hiba a mai műsorokban? Azaz: a műsorokban van a hiba?

  • Reklámok: Amikor a körömgomba és a hüvelygomba ellenszerét megismertem, fejest ugorhatok a sör, dezodor és autóreklámokba. Már az első reklám után elkezd felszökni a vérnyomásom, a sokadik után pedig hihetetlenül vonzó kezd lenni számomra egy hatalmas, fehér cápáktól nyüzsgő akvárium.
  • Idétlen celebműsorok: Minden második csatornán a hazai celebek életébe nyerek betekintést. Hogyan vécéznek kamera előtt, hogyan készül a körmük, hogyan nem érhetek a nyomukba. Mindig mindenhol ugyanazok az arcok, befektetett munka nélkül elért sikersztorik, szponzorált tartalmak.
  • Ripacskodás: Hiszti, éjjelnappalbudapest, verekedések, affektálás, megjátszott jelenetek. Kiráz tőle a hideg.
  • Tartalom nélküli tartalom: Erre a legjobb példa az a műsor, ahol egész végig azt várod, hogy történik valami érdekes, de végül nem történik semmi. Megnézel 30-45-60 percet, elpazarolsz az életedből pár órát a semmiért, fölöslegesen. Cserébe megtudhatod, mit használj, ha prosztatagyulladásod van. Mert azt az orvos, és a gyógyszerész nem tudja neked elmondani. Csak a tévé.
  • Ismétlések: Van olyan film, amit 83x is szívesen megnézek (mint pl. a Jurassic park 1-5. és a Die hard 1-5.), de azért valljuk be, a legtöbb TV csatornán ismétlések mennek, nem is másodszorra, de nem is harmadszorra. Amíg ezeket végigpörgetem, elfogy a türelmem, és lehet, hogy a 187. csatornán szuper műsor vár, én mérgemben kikapcsolom a tévét, és hangosan káromkodok, csapkodok és hisztizek, hogy miezaszar.

Mivel helyettesítem a tévét?

Nyilván én is nézek filmeket és sorozatokat, de többnyire letöltöm őket, és nagy barátom a Netflix is. Így normálisan tudok szórakozni, rengeteg időt spórolok, és nem kapok idegbajt akkor, amikor Bruce Willis éppen meghal azért, hogy megmentse a Földet, és ezt félbeszakítja egy átkozott hasmenés elleni csodaszer.

Mivel a munkámhoz érintőlegesen hozzátartozik a FB, az IG és a YouTube trendek követése, ezért természetesen (akarva-akaratlanul) ismerem a leggagyibb oldalakat/csatornákat, és azokat is, amikre érdemes odafigyelni. Nem mondom, hogy néha nem nézem meg a trash tartalmat, de főként azért, hogy pihentessem az agyam, vagy csak röhögjek egyet.

Álljon itt pl. a legnagyobb szenny, ami valaha a YouTube háza táján szerepelt:

Csapjunk bele a lecsóba! – 5+1 kedvenc YT csatorna

Van azonban a fenti hányás videóval szemben több olyan YouTube csatorna is, amit nagy örömmel követek, sőt, visszanézem a videókat munka közben, és így ezek a csatornák a napjaim részévé váltak. Mutatom is a kedvenceimet, a teljesség igénye nélkül (nem sorrendben)!

1. hormonmentes

Janka munkásságával 1-2 évvel ezelőtt ismerkedtem meg, azóta már minden videóját láttam. Úgy beszél a szexualitásról, fogamzásgátlásról, termékenységről, és az ezekhez kötődő tartalmakról, hogy nem lehet nem odafigyelni rá.

Vicces, ugyanakkor tárgyilagos, oktató jellegű videói lekötnek, minden korosztály számára nagyon ajánlom őket. Ha egy hosszú nap végén értelmes tartalomra vagyok kíváncsi, vissza-visszatérek Jankához, és soha nem csalódom benne. Fantasztikus csaj!

2. 6 lépés

Ádám, Teki, Jani, Sisu, Csaba, Barna, és még sokan mások a baráti társaságból, rendszeresen feltűnnek a 6 lépés csatorna videóiban.

A 6 lépés csatornán fesztiválvideókat, elmélkedéseket, teszteket, pasis kínlódásokat, és olyan útkeresést követhetünk nyomon videóról videóra, amelynek mi is részesei leszünk, és azok is szeretnénk maradni. 1001 félve feltett, és fel nem tett kérdést vesznek sorra a srácok, akik – bár mind más személyiségek – egytől egyig szerethető, értelmes figurák.

Teki, azaz Gódor Bálint munkáját, zenéjét már ajánlottam nektek a napikincsek FB oldalán. Bálint nem szerves része a 6 lépés videóknak, a fókuszcsoport csatornán annál többet szerepel. Ha meghallod a “kókuszcsoport” szót ordítva, jusson eszedbe. De ne csak erről, kérlek, sokkal inkább a dalairól.

3. Tanulom magam

Nagy bennem az igény arra, hogy új dolgokkal ismerkedjek meg, és ezáltal bővítsem a tudásom. A Tanulom magam csatornának, és persze Attisnak köszönhetem, hogy nem kell lexikonok fölött ülnöm ehhez, hiszen Attis esetében biztos lehetek abban, hogy az a tartalom, amelyet ő készít, maximálisan hiteles és naprakész.

Attis személyét is nagyon kedvelem, tetszik a stílusa, szórakoztatnak a személyesebb jellegű tartalmai is, és nagyon tisztelem benne, hogy rengeteg munka van a videóiban. Nincs telenyomva szponzorációval a csatornája, értéket közvetít, és úgy begyűrűzik a napjaidba, hogy gyakorlatilag családtaggá válik.

4. Szabó Kitti

Szabó Kitti talán onnan ismerős sokak számára, hogy a Barátok közt sorozatban ő alakította Lindát, Bartha Zsolt lányát. Nos, akkor én már nem néztem a sorozatot, amikor Kitti játszott benne, úgyhogy az arcán kívül semmit nem láttam belőle egészen addig, amíg rá nem bukkantam a csatornájára.

A tartalom vicces, Kitti színes egyéniség, és hasonlóan gesztikulál, mint én. Abszolút tudok vele azonosulni, szórakoztatnak a videói, gyakran át is küldöm ennek-annak, hogy feltétlenül nézze meg, mert nagyon jónak tartom az ötletet, a koncepciót, vagy azt a hatalmas adag (ön)iróniát, amit Kitti használ.

5. FanMadeMaker

Ha többet szeretnék megtudni a YouTube nagy kérdéseiről, a youtuberekről, szponzorációkról és a trash tartalom gyalázatos megnyilvánulásairól, Nagy Márton, azaz FanMadeMaker vidókat nézek. Marci stílusa néha nekem már kicsit sok, ennek ellenére még nem skippeltem egy elkezdett vidóját sem, mert kedvelem, ahogyan gondolkodik.

Szeretem a kihívásait is, végignéztem, hogyan kocsikázott át 24 óra alatt minden megyénken, hogyan szedett össze 10E cigicsikket, vagy hogyan próbált meg legyalogolni Balatonakarattyára lángosozni. Engem szórakoztat, munka közben gyakran hallgatom.

+1. fókuszcsoport

A +1 nem azért +1, mert gyorsan betettem valamit még a listára, amit kicsit szeretek, kicsit meg nem. A fókuszcsoport nevű csatorna Nagy Ádám nevéhez köthető, aki a 6 lépés színes csapatát is erősíti.

Kedvelem Ádámot, hasonlóan gondolkozunk, bár nem mindenben értünk egyet. Nincs is erre szükség, ennél ugyanis sokkal fontosabb, hogy a videói arra késztetnek, hogy tovább gondolkodjak egy adott témán. Ádám értelmes, vicces, és még az sem zavar, hogy néha büfög beszéd közben. Öcsém van, hozzászoktam 🙂

Természetesen nem hagyom abba a legjobb YT csatornák keresését (sőt, mutatok is majd még párat), és mindenkit ugyanerre bíztatok. Van értékes tartalom, vannak értelmes youtuberek, szerencsére egyre több.

A Molnár Krisztiánhoz hasonló igénytelen tartalomgyártók pedig remélhetőleg úgy jönnek-mennek majd észrevétlenül a YT felületén, mint a nyári zápor strandolás közben. Piszok gyorsan, és villámcsapás nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük