15 dolog, aminek köszönhetően otthon sem fogsz unatkozni!

Halálosan unatkozol, ha nem mozdulhatsz ki otthonról? Lehet, hogy csak nem aknáztad ki eléggé az otthoni szórakozási lehetőségeket. Hidd el, szuperjól érezheted magad a 4 fal között is, ha egy picit kreatív vagy!

1. Indulhat a takarítás!

Utálsz takarítani, ráadásul a pókoktól is rettegsz? Sokan így vannak vele, mégsem élnek koszban. Válassz ki egy napot, határozd meg, hogy mennyi időt szánsz a takarításra, kapcsold be a Proud Maryt, és kezdődhet is a meló. Ne halogasd, hamar végzel majd, és meglátod, sokkal jobban érzed majd magad a bőrödben!

2. Kezdődhet a lakberendezés?

Hacsak nem vagy belebolondulva a lakberendezésbe, valószínűleg otthon, munka után már nem állsz neki átrendezni a nappalit, a hálót, vagy a gyerekszobát. Itt az idő, frissítsd fel a helyiségeket, cseréld ki a díszpárnák huzatát, vagy hunyd be a szemed, és képzeld el, milyen lenne a lakás, ha néhány bútor helyét megváltoztatnád. Meglátod, szuper élmény lesz!

3. Nézz az otthonodra más szemmel!

Kukkants be minden helyiségbe, és gondolj arra, hogy újra fel fogod fedezni őket. Mindennek megvan a szokott helye, és már ezer éve itt élsz? Képzeld el, mi lenne, ha most költöznél ide. Üresek lennének a falak, és minden szoba egy friss fehér vászon lenne. Mondd, mit festenél rájuk?

4. Porold le a társasjátékokat

Néhány kivételtől eltekintve biztosan nincs olyan háztartás Magyarországon, ahol nincs 1-1 jó kis társasjáték. Persze minden nap nem jut időd ezekre, de most nyugodtan leporolhatod a tetejüket. A vicces, a “kiürítemabankot”, az utazós, vagy a logikai játékokat kedveled igazán? Vedd rá a családot, és teszteljétek le, ki a legyőzhetetlen bajnok!

Előveheted a kirakókat, a sakkot, a malmot, és a kártyákat is!

5. Szeretsz olvasni? Szánj rá időt!

Mindig csak 4-5 perced jut este olvasásra, és máris elalszol? A metrón is olvasol, sőt, még a mozgólépcsőzés ideje alatt belefér 1-2 oldal? Szánj időt otthon is az olvasásra. Hagyd a fenébe a mosogatást! Tedd fel a lábad, tölts magadnak egy pohár bort, és élvezd a nyugodt perceket!

6. Mentsd meg a haldokló szobanövényeket!

Ne csak a saját kényelmedre és szórakozásodra ügyelj, gondolj a szobanövényekre is. Nézd meg, melyik szomjazik egy kis vízre vagy virágföldre, esetleg cseréld meg a kaspóikat. Állítólag a növényeknek is saját személyisége van…cserkészd be, melyikük hogyan viselkedik!

7. Nézegesd végig a virtuális fotóalbumodat!

Ma már nagyon ritka, ha fotóalbumba helyezzük a fotóinkat, de az okostelefonoknak hála, lépten-nyomon készítünk képeket magunkról, a hobbinkról, a nyaralásokról, és a baráti kiruccanásokról. Rendezgesd külön tematikus mappákba a fotókat, és pillants bele némelyikbe, hogy újra és újra átéld a vidám pillanatokat, és szép élményeket.

8. Frissítsd a dekort!

Még mindig van olyan zuga a lakásnak, ahol húsvéti, karácsonyi, vagy ünnepi dekor van? Hetek óta halogatod a dekoráció frissítését? Kapj a kezedbe egy kosarat, gyűjtsd be a kósza, eltévedt tárgyakat, és keress aktuális díszeket, színeket a lakásba!

9. Rendezd át a könyvespolcod!

Kezdetben még szépen, egymás mellett sorakoztak téma, író, cím, vagy szín szerint a könyveid, de ma már olyanok egymás mellett, mintha találomra kisorsoltad volna, mi hova kerüljön? Porold le őket, és találj ki egy neked tetsző, logikus elrendezést, amire még hetek múlva is örömmel nézel majd!

10. Süss, főzz, ismerkedj a konyháddal

Tök béna vagy még a melegszendvics sütőhöz is? Szerezz be néhány alapanyagot a kamrából, és próbáld meg a legjobb tudásod szerint elkészíteni a kívánt levest, főételt vagy desszertet! Kezdheted egy egyszerű pudinggal is, a lényeg, hogy ne kapkodj, szánj időt arra, amit csinálsz. Ha közben a kedvenc zenéidet hallgatod, még egy kis csípőriszálás is segíthet!

11. Vegyél egy forró fürdőt

Készíts egy frankó habos fürdőt, kapd elő az arcmaszkokat, és induljon a lazítás! Összevághatsz magadnak almaszeleteket, beviheted a kedvenc könyvedet, de laptopon akár meccset is nézhetsz fürdés közben. Legyél kreatív, a fürdés igenis sokoldalú móka!

12. Sportolj!

Otthon is érdemes elkezdeni a mozgást, még akkor is, ha néhány fekvőtámasz után azonnal összerogysz, és úgy érzed, sosem leszel olyan erős, mint Popeye. Nyújtsd ki a végtagjaidat, tornáztasd meg az elgémberedett izmokat, és meglátod, jobban érzed majd magad a bőrödben! Ha van otthon futópad, szobabicikli, vagy elliptikus tréner, még egy zúzós kalóriaégetés is belefér az idődbe!

13. Pakold ki a kupis fiókodat

Mindenki otthonában van egy olyan fiók, vagy kisszekrény, amit az anyukájának sosem mutatna meg, mert tele van az évek során összegyűjtött kacatokkal. Ha nálad is van ilyen, nézegesd meg, mit halmoztál föl. Igazi kincsekre bukkanhatsz!

14. Nézd át a ruháidat!

Tuti van olyan ruhád, ami csak azért áll a szekrényben, mert 10 éve töretlenül hiszel benne, hogy egyszer belefogsz. Nézd át ezeket a holmikat, zsákozd be őket, és rejtsd a szekrény mélyére, hogy csak az maradjon elől, amit valóban használsz. Így hamarabb megy reggelenként a készülődés, és nem érzed magad folyamatosan egy hatalmas bálnának, aki már 10 éve nem tud lefogyni.

15. Daráld le a kedvenc sorozatodat!

A sorozatnézésben nincs semmi rossz, főleg akkor, ha reklám nélkül nézed a részeket. Tervezz be 1-2 tévézős napot, és daráld le az évadokat egymás után. Közben becsúszhat egy tábla csoki is a programba, bánja a fene!

Ha pedig úgy döntesz, hogy kreatívkodnál, kertészkednél, vagy festenél, írd fel ezeket a listádra, hogy el ne feledkezz róluk. Amikor az embernek hirtelen több szabadnapja is lesz, alig tudja eldönteni, mire is használja fel. Hagyd az örökös házimunkát más(kor)ra, és élvezd ez egyszer az otthonod kényelmét!

1 comment
  1. Ezek nagyon jó ötletek. 🙂
    Amikor februárban pár napig nem éreztem jól magam és keddtől hétvégéig itthon voltam, akkor úgy éreztem, hogy (a betegségtől eltekintve) ez az ember természetes állapota. Olvastam a könyvtári könyveimet, néha előkerült a társasjáték a családdal, egyszer-kétszer kimentem a friss levegőre, és semmi nem volt sürgős vagy kötelező. Azt hiszem, ez az igazi élet. Kár, hogy betegség, járvány vagy katasztrófa kell hozzá. Napi 8 óra munka mellett nincs idő igazán élni!

    Ha meg karantén esetére írtad ezeket, arról is van véleményem.
    A koronavírussal kapcsolatban az intézkedések sorrendje zavar igazán. Normális esetben első az egészségügy megerősítése, pl. legyen elég teszt és egészségügyi dolgozó, stb., és csak ha ez nem használ, akkor jönne a lakosság fokozatos korlátozása. De most nem ez történt, az egészségügyben még mindig nincs meg minden, pl. elég teszt, egészségügyi dolgozó, stb., de a lakossággal szemben már erős korlátozások vannak, pl. iskolabezárás, rendezvények betiltása, stb. És igaz, hogy a vírus is veszélyes és okozhat nagy károkat, de jelenleg több kárt okoz a pánik, és ezek a szigorú intézkedések kitűnően alkalmasak pánikkeltésre. Az egészségügy megerősítése és a lakosság pánikkeltés nélküli szakszerű tájékoztatása lenne most a legfontosabb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük