Helló 2020! – (és viszlát örökre 2019)

Ha nem is állíthatom azt, hogy a 2019-es év 100%-ban rossz volt, akkor is biztos, hogy ezt az évet legszívesebben becsomagolnám egy rusnya kis csomagba, köveket kötnék rá, és a Mariana-árok mélyére hajítanám. Több ember is elveszítettünk idén, köztük családtagokat és barátokat, és egy kicsit sem boldogít, hogy az év vége – ha lehet – még az eddiginél is rosszabb dolgokat hozott az életünkbe. De persze nem adom fel, menni kell előre, ha közben néha 23 lépést lépek hátra, akkor is.

Néhány nappal ezelőtt egy FB csoportban Andris cimborám, a Szabad Gondolatok blog bloggere a figyelmembe ajánlott egy “Pozitív élmény kihívás 2019/2020” néven futó játékot, amelynek lényege, hogy össze kell gyűjteni és közzétenni az idei legjobb 10 élményünket.

Gondoltam, mivel úgyis borzalmas volt az év, nem árt, ha az ember néha – ha csak 1-2 órára is – csak a jó dolgokra koncentrál. Íme az én 10-es listám 2019-re!

 1. Az első 2019-es nagy élmény mindenképpen az volt, hogy év elején elköltöztünk. Az új lakásban nem kell állandóan amiatt aggódni, hogy utálnak bennünket a kutyák miatt, meg csupán azért, mert létezünk. Aki nem élte át ezt a folyamatos feszültséget az otthonában, az nem tudja, milyen felszabadító érzés gyomorgörcs nélkül hazajönni.
 2. D.-vel idén is rengeteg utazós kalandunk volt, sok minikirándulást terveztünk, és ezek jó nagy részét meg is valósítottuk. Mivel ez a legfontosabb közös hobbink, és egyben szenvedélyünk, ezért különösen kedves számunkra, hogy ennyi élményben volt részünk. A toplista első helyén idén is a Balaton végzett.
 3. Mindkét kutyusunk egészséges, és boldog, dacára annak, hogy Dézivel augusztusban nagyon nehéz napjaink voltak. Felépült, és csak ez a fontos. Ezért nem lehetünk eléggé hálásak a Dr. Juhász Tamás Állatkórház orvosainak! Köszönjük!
 4. Szeretem a munkámat, élvezem, hogy csak az írással foglalkozom, és hogy ezt néha rádiózás is tarkítja. Olyan eredményeket értem el, amire korábban nem is számítottam, és bár nem dicsekszem vele (főleg itt a blogon nem), de a visszajelzéseket elraktároztam magamban, mert ezek adnak lendületet, ezek visznek előre. A blognak saját logója is lett, amely teljesen egyedi igények és elképzelések alapján készült, Bodonovich Márti munkájának köszönhetően.
 5. Nyomtatásban is megjelentek írásaim, amelyek – témájuknál és jellegüknél fogva – több százezer emberhez jutottak el ebben az évben. Ez nagy eredmény, hiszen az online világ mellett végre kézzel fogható élményt is jelent megőrizni azt, amivel olyan sokat dolgoztam.
 6. A családi nyaralás során végre volt alkalom arra, hogy a családommal minőségi időt töltsek el, ne csak ideig-óráig. Anyukámmal közös szobánk volt, így igazi pizsama-partikat tartottunk esténként a szúnyogok elől menekülve.
 7. Rengeteget hajóztunk, a Balatonon és a Dunán is. Számomra ez mindig olyan élmény, mintha aznap éppen születésnapom, névnapom és karácsony is lenne. Odavagyok érte!
 8. Idén is olyan embereket érezhettem közel magamhoz, akik értékesek, és akik rengeteg élményt ajándékoztak nekem. Boldog ember az, akinek ez megadatik.
 9. Bár apróságnak tűnik, és talán nem is olyan fontos, de levágattam a hajam, és idén már folyamatosan rövidke séróval teltek-múltak a napok. Így annyira de annyira szuperul érzem magam a bőrömben, mint még soha. Nem gondoltam volna, hogy egy ennyire könnyű lépés ilyen nagy önbizalmat ad majd.
 10. Nem csak a blog lakik immár saját weboldalon, de a vállalkozásomnak is adtunk egy kuckót, ahol minden fontos infó megtalálható a munkámról. Ebben egy gimis osztálytársam segített, Horváth Dávid, akit muszáj név szerint is megemlítenem, mert nélküle a honlapok egyrészt nem jöttek volna létre, másrészt igencsak haldokolnának. Köszönet mindenért!
 11. A plusz egy pedig annak szól, hogy nagyon sokat olvastam idén, az utazás mellett ez a legkedvesebb szabadidős tevékenység számomra gyerekkorom óta. A könyvek olyan világba repítenek el, amilyenbe csak szeretném, ez pedig felér Harry Potter varázspálcájának erejével.

Azért is fontos egy ilyen lista elkészítése, mert rámutat arra, hogy bizony érdemes haladni, törtetni, kitartani, és bízni magunkban. Folyamatosan és örökké. Javaslom, hogy ti is készítsetek egy ilyet, meg fogtok lepődni a végeredményen!

Addig is, minden jót kívánok nektek 2020-ra. A páros számok csakis jót hozhatnak, bármennyire is NEM vagyok fogékony a spirituális katyvaszokra. Hiszek benne. És hiszek magamban is. Vagy legalábbis jó úton járok felé.

1 comment
 1. Örülök, hogy ennyi pozitív élményt tudtál összeírni. Remélem, jövőre is sikerül. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük