Indonéz napok és jótékonysági vásár az Indonéz Nagykövetségen – Gyere el te is!

Az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ szervezésében immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár. A kétnapos rendezvény ezúttal egy különleges helyszínen, az Indonéz Nagykövetségen mutatja be a Föld negyedik legnépesebb országa – a több, mint 17.000 szigetből álló – délkelet-ázsiai szigetország, az Indonéz Köztársaság sokszínű kultúráját. 
Amikor a rendezvényre meghívást kaptam, nagyon felületes ismereteim voltak Indonéziáról, így azon nyomban utánanéztem annak, hogy miért mondják Indonéziáról, hogy nagyfokú etnikai és kulturális sokszínűség jellemzi, hogy izgalmas a földrajzi elhelyezkedése, és hogy mindenképpen érdemes megismerkedni a gasztronómiájával. 
Tudtad?  
  • Indonézia tengeren határos Indiával, Thaifölddel, Malajziával, Szingapúrral, a Fülöp-szigetekkel, Pápua Új-Guineával és Ausztráliával
  • Az Indonéz Köztársaságot 18100-nál is több sziget alkotja, amelyek közül kb 6000-en élnek emberek. 
  • Az ország tektonikus lemezek törésvonalain helyezkedik el, ezért a vulkanikus tevékenység igen aktív, gyakoriak a földrengések és a rengéshullámok által keltett cunamik is
  • Fűszereket elsősorban a külső, keleti szigeteken termesztenek, a Malukku-szigetek elnyerte a Fűszer-szigetek címet is
  • Az ország hivatalos jelszava: Bhin-neka tunggal ika (Egység a sokféleségben)
  • A szigetlakók általában teát és híg kávét fogyasztanak. A tuak nevű bort egy pálma törzsének megcsapolásával és napon történő erjesztésével készítik. 

Olvasás közben olyan információkra bukkantam, melyek nagyon megleptek, és amelyek csak még inkább erősítették bennem azt az érzést, hogy – bár most azonnal nincs lehetőségem Indonéziába utazni, de – azonnal meg kell ismernem az ország egzotikus kincseit.  

Mivel hosszú éveken át tanultam zenélni, a rendezvényen legjobban a tradicionális táncegyüttesekre és a zenei programokra vagyok kíváncsi. Klasszikus indonéz zenekar a gamelán, melyben számos hangszer kap szerepet, úgymint xilofon, metallofon, dobok, gongok, bambuszfuvola és húros hangszerek; időnként még énekhang is. Különösen érdekes, hogy a gamelán zene szájhagyomány útján terjedt egészen a XIX. századig, a nyugati zenében alkalmazott kottaíráshoz hasonló formája nem létezett. Mivel én is zenéltem zenekarban (természetesen kottából), nagyon várom, hogy meghallgassam az Indonéz Napokon a különféle ütős, húros és fúvós hangszerek közös játékát, amely kotta nélkül is tökéletes összhangban van. 

Ugyanez az izgalmas játék vonatkozik a táncokra is. Az indonéz szigeteken rengeteg táncstílus és ritmus öröklődik, több változatban és színben, mint amennyi nyelv és dialektus van. A táncok a legősibb mítoszoknak azt az üzenetét hordozzák, hogy a mi anyagi, szellemtelen világunk csak árnyéka a valódi szellemi világnak, amelyben istenek és hősök élnek. A trópusi szigetekről származó táncokat egyfajta meditatív lassúságból származó tiszta, finom mozdulatok, kecses kéztartások, mudrák, apró érzékeny tánclépések, érzéki pillantások jellemzik. A táncok mellett nagyon híres az indonéz-szigetvilág őshonos harcművészete, a Silat is, ami eredetileg a Java szigetéről származik. Több száz különböző stílusa ismert, de mindegyik azonos irányra fókuszál, mint az ütések, ízület manipulációja, pengés fegyverek, dobások, vagy az állat utánzó módszerek és/vagy ezek kombinációja. 
Az ország rendkívül színes zenés, táncos és harcművészeti hagyományokkal rendelkezik, és emellett igen gazdag a gasztronómiája és a képzőművészete is. 2016. május 6.-7.-én a családi programra látogatók megismerkedhetnek Indonézia kézműves- és gasztro-termékeivel, autentikus tánc- és zenei kultúrájával, egzotikus tájaival és ruhakölteményeivel, kipróbálhatják és megtanulhatják a batikolás technikáját és a szerencsésebbek értékes tombola-nyereményekkel gazdagodhatnak.

Az idei jótékonysági vásár kiállítói az Indonéz Nagykövetség szabadtéri területén sátrakban mutatják be a magyar közönség számára Indonézia értékeit és jellegzetes termékeit. A vásáron számos kiállító (indonéz és magyar cég) vesz részt, akik ékszerekkel, batikolt ruhákkal, indonéz élelmiszerekkel (kókusztermékek, kávé, tea, fűszerek…), kézműves termékekkel és lakberendezési tárgyakkal készülnek. 

A látogatók természetesen indonéz gasztronómiai különlegességeket, nemzeti ételeket, italokat is megkóstolhatnak.
Ünnepélyes megnyitó: május 6.-án, szombaton 10:00 órakor

Megnyitóbeszédet mond: H. E. Wening Esthyprobo Nagykövet asszony – Indonéz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége

További programok: kézműves és gasztro-termékek vására, ezüstékszerek, batik ruhák és kiegészítők, indonéz tradicionális táncegyüttesek és zenei produkciók, batik workshop, filmvetítések Indonéziáról, indonéz fashion show, tombola– értékes indonéz nyereménytárgyak!

Találkozzunk május 6.-án az Indonéz Nagykövetségen, vagy május 19-20.-án az  Indonéz Napok – Kiállítás és vásáron (helyszín: Dunakeszi Bevásárlópark), és ismerjük meg jobban az indonéz kultúrát együtt!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük